Kijken in de Grond,

De verbeelding van een bouwsteen.

team: Stephan Schagen en Thomas van Nus.

 

"Kijken in de Grond" is een uniek project dat het Nederlandse landschap op een nieuwe manier verkent. Het combineert een bouwsteen, een culturele biografie van het landschap en ambachtelijk vakmanschap. Centraal staat de op de wind gedroogde aardesteen, een duurzame en circulaire optie voor een bouwsteen. Het project reist door Nederland op zoek naar geschikte locaties en creëert op elke locatie unieke stenen met lokale materialen. Het vertelt het verhaal van elke plek door middel van geologie, archeologie en lokale tradities. Het ambachtelijke proces omvat het delven, drogen, malen en persen van de stenen, waarbij oude technieken en recepten worden gebruikt. Het project legt de ervaringen vast in een reizend meubel en maakt gebruik van een tijdelijke installatie, het drooghuisje. In samenwerking met Natuurmonumenten worden 15 locaties onderzocht, waardoor het bewustzijn van het Nederlandse landschap en de culturele betekenis ervan wordt vergroot. Ervaar het fascinerende samenspel van natuur, geschiedenis en vakmanschap met "Kijken in de Grond".

 

Verken onze website voor meer informatie over het project, de locaties en onze reis door het Nederlandse landschap. Ontdek hoe we met de op de wind gedroogde aardesteen een nieuwe dimensie geven aan het landschap en de verhalen die het te bieden heeft. www.kijkenindegrond.nl

 

architect ecologische bouwmaterialen studio stephan schagen
Op de wind gedroogde aardestenen
Bodemkaart Stephan Schagen
kop van Noord Holland Stephan Schagen
kwelderlandschap Stephan Schagen
architect Wieringen Stephan Schagen
Zeegras Stephan Schagen
De Nederlandse bodem

“Kijken in de grond” , een serie portretten van het Nederlandse landschap. We gaan opzoek naar de tradities en innovaties van het heden en verleden. We leggen de identiteit van een plek bloot door middel van een op de wind gedroogde aardesteen.

 

De op de wind gedroogde aardesteen.
Aan de hand van de geologische kaart van Nederland maken wij een serie portretten van de Nederlandse bodem. De vorm: ‘De op de wind gedroogde aardesteen.’
Een op de wind gedroogde aardesteen is een bouwsteen die je kunt vinden in je achtertuin of misschien iets verderop in de uiterwaarde van de rivier of op die natuurlijke verhoging in het landschap. Het is een steen die je zelf zou kunnen maken. De steen wordt niet gebakken maar geperst en gedroogd op de wind. Het is een steen die slechts 1% van de productie energie vergt ten opzichte van een gebakken steen en 100% circulair is.

 

Op zoek naar geschikte delflocaties voor de stenen reizen we door Nederland en vragen ons hierbij af wat het verhaal achter het landschap is. Op de gevonden locatie wordt een unieke steen samengesteld waarvoor de lokale aarde, een plantaardige structuur en een plaatselijk mineraal de basis vormen.

 

Landschapsbiografie.
Onder een landschapsbiografie verstaan we een levensloopbeschrijving van een landschap op een bepaalde plek. Hoe is het landschap ontstaan? Hoe is het landschap veranderd? Hoe gebruikten de mensen het landschap in verschillende perioden van de geschiedenis en welke betekenis kenden ze eraan toe? Binnen het format van de steen vertellen we het verhaal van het ontstaan van de plek waar de steen is gedolven. We gaan op zoek naar lokale tradities en de innovaties van het heden en verleden. We bekijken het landschap vanuit de geologie, archeologie, morfologie en vanuit de Nederlandse traditie van het maakbare landschap. We doen een beroep op de kennis van de lokale bevolking en de manier waarop zij het landschap beleven en herinneren en we doen een beroep op wetenschappers uit andere vakgebieden. Elke steen vormt een gecomprimeerde culturele landschapsbiografie van de plek van herkomst, een landschapsbiografie ‘en miniature’. Door de verhalen rond de steen te verzamelen en te comprimeren voegen we een denkbeeldige laag toe aan een tastbaar object

 

windgedoogde stenen Stephan Schagen
Amerongen  Utrechtse heuvelrug
Nederlandse landschappen.

 

Ambacht.
Het maken van een op de wind gedroogde aardesteen is handwerk. We doorlopen voor elke afzonderlijke steen een proces van delven, oogsten, drogen, verpulveren, malen, zeven, mengen, persen en het weer drogen op de wind. Elk onderdeel in het proces kan op de locatie waar de grond gewonnen wordt plaats vinden. Voor het bepalen van de recepturen maken we gebruik van leembouwtechnieken. De vaak oude technieken maken we ons eigen door simpelweg veel stenen te produceren. Om de leem af te mageren ofwel te verschralen voegen we plantaardige vezels of zand toe aan de samenstelling. Dit is een goed voorbeeld van een oude techniek om een steen meer vormvast te krijgen. We proberen de recepten van een ver verleden tijd te achterhalen. We testen op vormvastheid en drukbestendigheid. We voelen, we proeven, en we kijken naar de structuur, de vorm en samenstelling van de grond. We maken ons de grond eigen en persen er een steen van.

 

Windgedroogde aardestenen Stephan Schagen
Profielbeeld _ keileem _ Westerland Wieringen
Grondboren Keileem Wieringen  studio Stephan Schagen
Keileem Wieringen studio Stephan Schagen
Zeegras studio Stephan Schagen
Mengsel Keileem Zeegras studio Stephan Schagen
Persen studio Stephan Schagen
Het delven van de aarde tot het persen van een steen

Bewustwording.
Het doel is niet zo zeer de productontwikkeling van een bouwsteen maar meer de bewustwording van de samenhang tussen culturen, landschap en ecologische materialen. We komen enerzijds tot nieuwe inzichten over natuurlijke bouwmaterialen en hun grondstoffen, en anderzijds leggen we de grotere ecologische, culturele en landschappelijke verbanden bloot. We streven naar een bewustwording, erkenning en waardering van de leefomgeving bij een zo breed mogelijk publiek. Onze fascinaties voor cultuur, landschap en architectuur geven we vorm door telkens te blijven zoeken naar de verborgen schatten uit het landschap en dit op een beeldende en artistieke manier onder de aandacht te brengen via ons werk ‘Kijken in de Grond’.

 

architect wieringen
 

 

Het verhaal
Het gehele proces (De zoektocht naar de grond, de plantaardige toevoegingen, de analyse van de grond, het bepalen van de juiste receptuur, de verhalen, interviews over de plek en gebruik etc.) leggen we vast door middel van een podcast. De podcast zal een belangrijk onderdeel zijn van de communicatie van het project naar de buitenwereld. Een sfeervolle documentaire serie over het maken van “op de wind gedroogde aarde stenen” als bouwsteen waarbij de bewustwording van het Nederlandse landschap, het verhalend landschap, als onderliggende laag het thema vormt.

 

Locaties

In samenwerking met Natuurmonumenten hebben we 15 zorgvuldig geselecteerde locaties door heel Nederland gekozen, gebaseerd op grondsoort, culturele ontwikkeling en geologische waarde. We zijn verheugd om samen met Natuurmonumenten het bewustzijn van het Nederlandse landschap en zijn culturele betekenis te vergroten. www.natuurmonumenten.nl

 

Kijken in de Grond is een samenwerking tussen: Studio Stephan Schagen, Chrith-architects, Natuurmonumenten, Archeologie Universiteit Leiden en, Oskam.

Kijken in de Grond is mede mogelijk gemaakt door het "Stimuleringsfonds creatieve industrie"

 

LEZING OP YOUTUBE

De online lunche lezing van 25 maart was een groot succes. Onze dank voor het kijken en alle mooie reacties. Voor degene die het gemist hebben of het nog eens willen bekijken hebben wij de gehele lezing op Youtube gezet.

Je kunt het vinden door op de volgende link te drukken:

Kijken in de Grond, een Vertelling (Youtube film)

 

Volg het project ook op Instagram onder @kijkenindegrond.

 


Voor meer informatie over deze of andere projecten van studio Stephan Schagen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Architectenbureau Zaandam: studio Stephan Schagen Oostzijde 355 Zaandam.

 

Studio Studio Stephan Schagen kun je ook volgen op Instagram. "een klein platform voor de fascinatie van een plek"

Studio Studio Stephan Schagen kun je ook volgen op Linkedin.

 

studio stephan schagen architect